söndag 6 juli 2014

Teaterlekparken/Pildammsparken/Möllan: utmärkt tema till en lekpark som väcker fantasi och leklust!


STORLEK: mellan/stor
POPULARITET: hög
SKICK: mycket gott

UTRUSTNING/INNEHÅLL
-Lekborg i utformning av en slottskuliss. I denna finns en liten hängbro, en mellanrutschkana och två torn att klättra upp i via trästegar inuti. Längst ner är scenen som har små spotlights och en stor amfiteater med sittplatser framför.
-Lekborg med stora trummor staplade på varandra, mellanrutschkana och ett litet krypin. 
-Tre gungdjur.
-Sandlåda med tre bord i varav ett nås från utsidan (utanför sandlådan).
-Två stora trähattar att klättra på. Den ena kan man gå in i.
-Tre trämasker att posera i.
-Sex gungor varav två babygungor. 
-En scen med flyttbara kulisser, tre sittplatser och t o m ett litet sufflörbås(!)
-En biljettlucka vid entrén där några väggar går att skifta mellan stängt eller öppet.
-En röd "klump" att klättra på och åka rutschkana ner för.
-En triangeli spegelglas.
-En balansbräda med kulor i vars ljud man kan styra genom sin placering på brädan.
-En gong-gong och rör att trumma på.
-En studsmatta lämplig för max 2-3 barn åt gången.
-En rund liten scen/karusell som går att snurra.

ÖVRIGA FACILITETER
-Sittplatser X flera. Vid entren och inne i lekparken finns flera grupper med fastmonterade stolar och bord. Till och med två barnstolar(!). Just sittplatser har man i denna lekpark varit generös med.
-Två gräsytor/skuggläntor i lekparken.
-Toaletter samt toalett med skötbord ett stenkast från lekparken.
-Boulebanor bredvid lekparken.

BESKRIVNING
Malmös 17:e temalekpark har dykt upp efter att den förra stängde. Denna gång i form av temat TEATER. 
Ett stenkast från "Strykjärnet", bredvid dagiset Stock & Stenar, i Pildammsparken, parallellt med Pildammsvägen, ligger lekparken.

Lekparken är avlångt utformad. Man går igenom den tjusiga "Din teaterpark"-entren och leds in på en röd (gummi-) matta som sen går genom hela lekparken som en löparbana. 

Lekparken kan grovhugget (och efter egen tolkning/slutsats) sägas ha en sektion för de lite äldre barnen (i början av lekparken med den stora lekborgen) och en sektion för de mindre barnen (längst in i lekparken med den mindre lekborgen, sandlådan och scenen).

FUNKTIONSHINDER-/HANDIKAPPVÄNLIGHET
Handikappsvänlighet: god.
Hela lekparken domineras av ett tunt gruslager och den röda tunna gummimatta som leder genom lekparken. 
Runt den stora lekborgen är också gummimatta samt kuperad terräng i form av kullar, branta på sina ställen. Den lilla lekborgen omges tyvärr av djupare sand och kräver endel klättring för att komma upp i. 
Den lilla scenen med kulisser har en ramp upp till sig.
Två av gungorna står på gummimatta.


PLUS
+Fantastiskt tema!
+Mycket bra lekutbud: här finns sannerligen något för alla smaker och aktivitetsnivåer. Lek med lekmomenten som vanligt, eller sätt upp en liten teaterpjäs. Multifunktionalitet!
+Studsmatta är alltid en succé.
+Lekparken ligger fint till, och effektivt avskärmad från Pildammsvägen. Den lilla gräsplätten med skugga från klätterträdet är en härlig liten oas för fika mitt i lekparken.
+Gott om sittplatser av olika slag. Lekparken ger ett uppmuntrande intryck till att ta en paus tillsammans och fika. Trevligt!
+För en gång skull så är funktionshindervänligheten faktiskt inte usel! Här finns många lekmöjligheter med mer eller mindre god tillgänglighet (enligt våra lekmannaögon. Rätta oss gärna om vi har fel).


MINUS
-Lekborgen med trummor för de mindre barnen kräver klätterkunskap upp för en konvex vägg för att ta sig upp i den. Svårt för små barn.

-Scen/karusellen man kan snurra på har ett begränsat varv. Detta innebär alltså att när du som förälder skjutsar på dina barn fart så kommer det sen ta tvärstopp när du nått varvets slut. Och barnen står ofta upp i denna. DONK! Aj....

-Några uppenbara faror för de minsta barnen: detta är en lekpark som kräver uppsikt från föräldrar till små småbarn. 
Den stora lekborgen har en dörr som leder rakt ut i fritt fall (!?) ca 2 meter. Rutschkanan har låga kanter mot ett fritt fall - och nedsänkningen som den stora lekborgen står i har på sina ställen väldigt branta nedförsbackar som för små barn kommer göra ont att ramla ner för. 

-Ingen toalett i själva lekparken. Detta är inget måste och långt ifrån vanlig i lekparker, men i stadens flaggskepp till temalekparker skärps kraven och detta borde finnas. 
(Uppdaterat 2014-07-15).


BETYG
5/5







SLUTORD/KOMMENTAR
Här hade jag ett betyg-dilemma. Lekparken är fantastisk! Men är det lite nyhetens behag? Den har ju faktiskt några punkter på minus-listan som ej är att förringa...

Efter fler tankar kvarstår ändå känslan hos oss. Detta är en utmärkt lekpark med ett lika utmärkt lekutbud och välplanerad och genomförd idé. Lekparken triggar fantasin, och kan användas på många olika sätt.

Så Malmö stad: ser ni bara till att bygga en toalett och se över säkerheten en aning så kommer vi på LekparkMalmö att känna oss ännu mer säkra i det givna toppbetyget, och älska er ännu mer för den fantastiska förebild som lekparkstad ni är. 

BILDER










Inga kommentarer: