onsdag 27 augusti 2014

Mobilias lekpark/Mobiliatorget/Södervärn/Heleneholm: lekpaus bland shoppingen.


STORLEK: liten
POPULARITET: mellan
SKICK: gott

UTRUSTNING/INNEHÅLL
-Två djur i trä (gris och ko) som går att gå in i. Grisen har en liten stege upp, och kossan har en mellanstor rutschkana.
-Balansgång i form av ett trästaket mellan de två djuren.
-Två gungor. Tyvärr ingen babygunga.

ÖVRIGA FACILITETER
-Precis intill lekytan ligger en stor sandfotbollsplan.
-Precis intill lekparken ligger en stor, grund, fontän som inbjuder till vattenlek. 
-Glasskiosk precis bredvid lekytan.
-Lekytan ligger ju mitt i Mobilia som är ett shoppingcenter med 113 butiker.
-Flertalet restauranger på torget som denna lekyta ligger på.
-Sittytor X flera. Flertalet solstolar finns utplacerade.

BESKRIVNING
I och med sin nysatsning och uppfräschning byggde Mobilia ett stort torg mellan sina två huvudbyggnader. Detta torg har en tydlig tanke att uppmuntra till "häng" och en (mat-) paus i shoppingen.

FUNKTIONSHINDER-/HANDIKAPPVÄNLIGHET
Handikappsvänlighet:god. 
På lekytan är det en gummimatta. Framkomligheten är god till samtliga lekmoment. För att komma in i de båda trädjuren är det en mindre trästege, men hålet in är på en låg höjd vilket förenklar att komma in. Även fontänen bredvid är på kortsidorna kantlös vilket gör det enkelt att antingen springa in i fontänen eller åka in med en rullstol.

PLUS
+En trevlig trend att flertalet shoppingcenter lägger lite krut på lekytor.
+Gedigna trädjur att klättra på och låta fantasin skapa lekar kring.
+En lekyta som (vilket förmodligen också är intentionen..) lämpar sig väl för familjen som shoppar; barnen kan leka, och föräldrarna kan sjunka ner i en solstol med god översyn på lekytan.

MINUS
-Lekytan ligger precis intill den cykelbana som går igenom Mobiliatorget. Utan något staket eller avskiljning. Pigga springande barn kan därför riskera springa ut framför cyklar (dock tycks cykelbanan trafikeras blygsamt).
-Lekytan kunde gott ha något mer för de minsta barnen. Visst kan de klänga lite på grisen eller leka i volleybollplanens sand... men det finns inget som är direkt tilltänkt till de minsta. Gungorna är t ex inte babyanpassade.
-Låt oss sparka in en öppen dörr: lekmiljön är, såklart av naturliga skäl, raka motsatsen till det vi brukar hylla och älska här på Lekpark Malmö. Här finns ingen grönska, mysighetsfaktor eller gemytlighet. Omgivningen är kommersialism.

BETYG
3/5
SLUTORD/KOMMENTAR
Varför recenserar vi denna lekpark? Recenserar inte denna blogg bara kommunala lekparker?
Jo. Det är vår grundtanke och filosofi. Skulle vi recensera alla lekparker mellan hyreshus skulle vi drunka och leka på heltid (övertid). 

Men faktum är att denna typ av lekparker ändå delvis faller inom våra ramar. Nämligen lekparker som är tillgängliga för alla. Och även fast lekparker som denna inte är med på vår checklista över lekparker vi ska besöka, så kommer vi recensera dem i takt med att vi snubblar över dem. Så länge de är öppna och tillgängliga för alla som sagt. 

Så vad är då slutordet här? Jo detta är en lekpark som väl fyller sin funktion som avbrott i shoppingen. Det finns olika saker för både barnen och föräldrarna att roa sig med. Dock är lekutbudet ganska litet och särskilt klent för de minsta barnen. Detta tillsammans med den lite glättiga affärsomgivningen hindrar högre betyg.

BILDER
Inga kommentarer: