torsdag 12 september 2013

SPECIAL: NØrrebro/Köpenhamn - WOW! Den bästa stadsdelen i en av Europas bästa storstäder behöver INTE skämmas på lekparksfronten!


Sann Malmöblogg som detta är måste vi ju ibland ändå göra nått specialinlägg.
Så vi hyrde ett billigt rum, tog cyklarna på tåget och for över sundet till Köpenhamn en helg. Lekparkerna var ett självklart inslag.

Här har vi nu valt ut några av denna härliga stads lekparker. Samtliga ligger dessutom i stadsdelen NØrrebro. Varför? 
För vi tycker om den stadsdelen så förbannat mycket och lämnar den knappt när vi är på besök i stan.

Då detta inlägg är en "bubblare", ett stickspårs-inlägg, så kör vi inte den sedvanliga recensionsmallen av lekparkerna. 
Vi visar lite löst och allmänt bara.


Here we go....


Guldberg Skoles lekpark
Guldberg skole är som namnet antyder en skola. En skola mitt i NØrrebro med en stor skolgård och ett stort hus med fritidsverksamhet på samma skolgård. Det fina med denna skola (och väldigt många andra skolor i Köpenhamn faktiskt) är att de är öppna att leka i/på för alla. I Malmö stänger och låser man ju skolgårdar som regel efter skoltid. På fritidsbyggnadens tak (!) finns bänkar och en väl inhägnad bollplan. Från detta tak löper också denna imponerande våghalsiga rör-rutschkana. Jag åkte en gång och blev yr, min dotter åkte 25 gånger +. Utöver detta finns det bland annat en hinderbana, två klätterställningar med bro emellan, en stor ihålig stenkonstruktion att klättra i (med lysdioder kvällstid!). Kort sagt: en lekpark mycket väl värt ett långt besök!!


Visa större karta


 


Tårnlegepladsen i Fälledparken
Precis intill Rigshospitalet ligger den väldiga Fälledparken. Lite som Köpenhamns svar på Central Park. Vid dess nordliga entré ligger denna lekpark direkt in till vänster. 
Lekparken har ett fint vattentorn att klättra i upp till rutschkanan, och med hängbro in till kyrktornet bredvid. I lekparken finns sen också fler rutschkanor, en lekinstallation med ljud och ljus, gungor, sand, toaletter... you name it. Lysande!

Visa större karta


 

Vandlegepladsen i Fälledparken
Som ni nu kanske börjar ana är Fälledparken lite the place to be om man vill ha familjekvalitetstid. Här finns som sagt en enorm parkyta, små sjöar, motionsspår, en enorm skateboard-yta... och även denna lekpark!

Denna lekpark med tema vatten är nybyggd. Den öppnades kortvarigt, men läckte på nått sätt vatten i marken, så den stängdes fort och byggs nu om för att återinvigas.
En enorm yta består av grunt vatten. Bland detta vatten finns sen ö-grupper med vattenkanoner, balansgångar, små hyddor och broar. En bit upp på land finns flertalet olika spelplaner på marken. 

När lekparken är klar tror jag den kommer vara bland det bästa vi sett/upplevt i lekparksväg.
Den var t o m rolig nu utan vatten ju!!

Visa större karta

 


Superkilen
Superkilen är ett relativt nytt område. Eller området har ju alltid funnits, och det var tidigare en del av den "ruffigare" delen av NØrrebro. Det nya är nu att man målat all mark (och stora delar av väggarna) röda. Superkilen är ett cykelstråk med omgivning på ca 2 km. Längs med denna cykelbana finns basketplaner, cykelbanor, toaletter, caféer, utomhusgym, boxningsring och klättergrejer. Tänket är förmodligen att det ska vara ett område där alla kan hänga, trivas och sysselsätta sig.
Mycket trevligt ställe att bege sig till. Framförallt om ni som oss har med er cykel, och framförallt om ni har barn som är lite äldre (3-4 år+).


Visa större karta

 

NØrrebroparkens legeplads
Och för att spinna vidare på tråden Norrebro före detta "ruffiga" kvarter:
Jägersborggade var tidigare en ganska schaskig gata med dåligt rykte. Idag ligger där trevliga barer, vinbarer, Manfreds och GrØd (restaurang som bara serverar gröter! Missa inte!).
I parken som ligger intill denna gata finns också en bra lekpark. Lekparken är inhägnad med staket och grind och har toaletter. Bland lekutbudet finns bl a ett kraschat flygplan att klättra i, en våghalsig klätterställning med rutschkana och en yta för mindre barn med gungor och sand.Visa större karta


Inga kommentarer: