måndag 25 juni 2012

Kirsebergs höjd-lekparken: vanlig, duglig och inte mer.


STORLEK: liten.
POPULARITET: ganska låg.
SKICK: godkänt.


UTRUSTNING/INNEHÅLL
-Fyra gungor varav en babygunga.
-En korggunga.
-Sandlåda med bord.
-Ett litet gung-"djur" med fyra sitsar.
-Ett gungdjur.
-Lekborg med mellanrutschkana, kryprör, klätternät, glidstång och klätterrep-vägg.


ÖVRIGA FACILITETER
-Piknickbord X flera.
-Bänkar X flera.
-Intilliggande gräsplättar.


BESKRIVNING
Då du, från stan sett, precis kommit under tågviadukten och är inne i Kirseberg kan du ta till vänster upp på en ganska brant kulle. Iallafall imponerande brant för vårt flacka Skåne. Där uppe ligger förutom ett bostadsområde också denna lekpark som jag fritt döpt enligt ovan.


Belägen på en gräsplan med lite omgivande träd är det en lekpark i standardutförande som möter en, men med extra gott om sittplatser för vuxna i form av bänkar och piknickbord. Ett lokalt populärt ställe för piknicks och grillning?


FUNKTIONSHINDER-/HANDIKAPPVÄNLIGHET
Handikappsvänlighet: låg.
Gräs (ganska knöligt) och tunt gruslager i lekparksområdet, men sen dessvärre djupare sand kring såväl lekborgen som gungorna. Lekborgen måste klättras upp till. 


PLUS
+Ligger väldigt fint på sin höjd med utsikt mot stan och i ett lugnt område.
+Har de basala lekmomenten. 
+Gott om sittplatser.
+Bra lekborg för sin storlek.


MINUS
-Har inget mer utöver det vanliga.
-När lekborgen väl är avverkad finns inte så mycket mer som lockar.


BETYG
2,5/5


SLUTORD/KOMMENTAR
Högst ordinär och vanlig lekpark. Varken mer, varken mindre.


BILDER


Visa större karta

6 kommentarer:

Anonym sa...

Intressanta observationer författaren gjrode.
Detta skulle endast vara en högst ordinär park.
Nå, detta är en park på Kirseberg som mycket riktigt ligger på en höjd - Kirseberg, som namnet antyder (KirseBERG) är et höjdområde. Backarna kallas det i folkmun, och det syns på Kirseberg.
Parken i fråga kanske inte har så många "lekmoment" men till den hör en stor park, och säg det barn som inte låter fantasin spela om det får rada på att under dess ben ligger HÄXOR begravda, uppbrända häxor närmare bestämt. Och dessutom avrättade rövare. Parken kallas tvuvparken (eller tjyvaparken) just eftersom de var Malmös gamla avrättningsplats där rövare hängdes en gång i tiden. Dessutom var det avrättningsplats för häxor som blev uppeldade. Det finns en minnessten i mitten av parken på sländen om detta.
Vidare skrev författaren att barn tydligen tröttnade fort eftersom det inte fanns fler "lekmoment" Kanske författaren glömt bort hur det var att vara barn - då behövde man inte fina och dyra leksaker, det gick lika bra med en trädgård. Författaren kanske tror att barn bara kan leka med en xbox nuförtiden? Nej, låt barnen vara barn och ta de till grönområden och låt de leka med hjälp av sin fantasi och de kamrater de eventuellt har med sig, eller låt det leka själv - det brukar också gå ra.
Problemet med "lekmoment" och dyra leksaker är att alla tröttnar fort på det, men barnen eegn fantasi - hjälpt med lite natur - tröttnar barnen aldrig på.
Avancerade lekplatser är spännande de första minuterna, men en vanlig park elelr skog är alltid så mycket roligare att leka i för alla barn. Där kan de leka både längre och roligare. Enligt de själv så klat.
Författaren kanske borde slut snobba sig och förstå att det går lika bra me en begagnad gammal 80-talsbarnvagn istället för att lägga en hel månadslön på den fräsigaste tärrängående moderna barnvagnen. Barnet bry ju sig ändå inte minsta lilla. Bara föräldern som vill visa upp sig. Tssss tsssss tssss

Erik sa...

Tack! Intresseant historik! Visste jag inte. Det vore såklart optimalt om jag kunde ha med mer sånt, men den mängd lekparker vi siktar på bocka av gör det svårt för mig att kolla upp historik.

Den här bloggen är helt subjektiv. D v s att det är MIN personliga åsikt jag framför. Sen får andra gärna tycka helt annorlunda.

Du berättade just vad du tyckte... men tyvärr på sina ställen, ett i mina ögon, ganska drygt sätt. Att du ens antyder att jag skulle vara "snobb" och tro att barn behöver leka med Xbox när denna blogg ju går ut på att jag/vi ska leka runt (ute) i stadens samtliga lekparker är bara komiskt. Var i denna bloggs mål/filosofi läser du in det?!

Jag har inte alls glömt hur det är att vara barn. Jag är/blir ett barn varje gång jag cyklar ut med min dotter. Vare sig det är till en överutrustad maximum-"lekmoment" lekpark i Västra Hamnen eller bara ett grönområde ute i Hyllie. Believe that.

Alla lekparker, hur de än är utformade och utrsutade, kan såklart ge barn oändlig glädje. Men jag vill betygsätta och rangordna efter vad jag själv tycker... ska jag då ge alla lekparker 5 poäng?

Tittar du runt mer i min blogg och lekparksbesöken så kommer du se att det visst finns lekparker som är föga utrustade med "lekmoment" men som ändå får bra betyg och omdöme. Det handlar i slutänden som sagt om vad just jag som ensam person tycker. Bloggen är personlig i sina utlåtanden.

Men absolut... betygsättningen är sk*tsvår.

Jag älskar och få feedback och kommentarer, men håll det på en snygg nivå tack.

(Tsss tsss tsss!?!?)

Erik sa...

Nått jag instämmer till FULLO med är att t ex en skog har allra längst hållbarhet. Absolut! Skulle de lekparker som har fått 5 poäng ha haft skogsområden skulle jag inrätta 5+ som betyg. Skog och grönska är den nämnare som alltid lyfter ett betyg på våra besök.

Erik sa...

"det går lika bra me en begagnad gammal 80-talsbarnvagn istället för att lägga en hel månadslön på den fräsigaste tärrängående moderna barnvagnen."

Håller helt med. Vi hade en Emmaljunga från -78 (arv, kostade således 0 kr) och sen en Teutonia från Blocket för 1000:-.

For the record.

Anonym sa...

Jag, som skrev den något dryga kommentarer, skyller naturligtvis mina vresiga och upphöjda synpunkter på trötthet och allmän tjurighet. Det gick ut över dig. Kanske inte optimalt. Men så blev det.
Däremot är det nog uppenbart att jag uppskattade din sida - med tanke på att jag faktiskt tog mig tiden att kommentera. Fortsätt skriv - utan att bry dig om tjuriga kommentarer =)

Naturligtvis kan inte alla veta allt om allt.
Men Tjuvaparken är spännande. När den byggdes/grävdes (lekplatsen)hittade man massor av gamla ben. Tänk massgrav. Dessa ben hittas fortfarande. Man renoverade där förra våren och då låg det en del lårben etc och skräpade lite överallt såg jag när jag gick förbi.

En annan lekplats på Kirseberg som du inte funnit än är Beijers park. Den har två lekplatser, en i parken vid dammen/skridskosjön/skidbacken samt en äventyrsskog med fällda träd och stenbumlingar i hög och annat. Utanför parken finns ytterligare en lite mindre normal lekplats i "förparken"/allén till själva Beijers park. Inget särskilt alls. Beijer park har toa, skötbord och två lekplatser, dvs traditionella lekplatser. En vid dammen och en vid toan, bortsett från äventyrskogen på andra sidan. Ankor har de också, och en o annan häger.

Erik sa...

Ingen fara. Kul att se nån engagerad och uppeldad, även fast jag givetvis måste bita tillbaka! Hehe.

Jasså det finns fler där(?). Det är inte temalekparken som är en av dem du beskriver ( http://lekparkmalmo.blogspot.se/2012/05/djurlekplatsenkirsebergvaldemarsro-fin.html ) utan ytterligare lekparker kring Beijers park... spännande.

Tack! Ska kollas upp i sommar!