lördag 2 juni 2012

Tillgänglighetsparken/Värnhem/Rörsjöstaden: handikappsanpassad (?) lekpark i mindre utmärkt miljö.


STORLEK: mellan
POPULARITET: mellan
SKICK: mellan. I behov av fimp-plockning.


UTRUSTNING/INNEHÅLL
-Sandlåda med litet sandlekhus
-Liten förhöjd sandlåda (för rullstolsbundna?)
-Klätterstubbar
-Klätterkuber
-Fyra gungor varav två babygungor och en stor korggunga.
-Tvåpersons-svinggunga/karusell som dels snurrar i sidledd och åker upp och ned!
-Litet klättertorn med två små klätterväggar och en stege.
-Längs med hela lekparken löper en ränne med strömmande vatten i.
-Två små broar
-Vickplatta
-Två klätterstockar
-Liten labyrint bland buskar och träd. 


ÖVRIGA FACILITETER
-Precis intill lekparken ligger en stor plaskdamm
-Toalett med skötbord
-Lekparken ligger i Rörsjöparken som är en stor gräspark
-Kiosk/grill i parken
-Bänkar


BESKRIVNING
I hörnet av Rörsjöparken ligger denna temalekpark. Intill lekparken ligger den trafikerade Drottninggatan, men ett träplank skiljer av. Temat är tillgänglighet: allt ska kunna nyttjas av alla barn oavsett funktionshinder. Längs med lekparken löper en fin blomsterrabatt och en vattenränna där barnen tycks uppskatta att se och  följa efter sina barkbitar och blommor när de seglar iväg. 


Lekparkens material är ofta robusta i sten eller trä och med bra utformade för t ex en rullstols framkomlighet. 


FUNKTIONSHINDER-/HANDIKAPPVÄNLIGHET
Handikappsvänlighet: endast inslag.
Denna park är såvitt jag förstår byggd med tanken att den ska vara funktionshinderanpassad. Det är också den stora majoriteten av lekparkens lekmoment... men man envisas ändå med att ha sand kring gungorna(!?). Och varför inte ha en handikappsanpassad gunga som många andra parker har?


OBS! Denna rubrik är korrigerad efter läsar-feedback.


PLUS
+Ambitionen till handikappsanpassning...
+Den grymma svinggungan/karusellen! Den tycks såväl barn som vuxna älska.
+Vattenrännan!! Här fastnade min dotter (och många andras också) lääänge.
+Ligger bra till vid Rörsjöparken.
+Plaskdammen ligger nära intill.
+Ligger rätt mysigt till i parkhörnet med växter och blommor runt.


MINUS
-Platsen. Värnhem i allmänhet och kanske Rörsjöparken i synnerhet är poulärt bland stadens dryckesglada och missbrukare. Missförstå mig rätt; jag hyser ingen direkt rädsla, förakt eller dömande mot dem, men denna lekpark ligger precis bredvid de bänkar där stora sällskap samlas och festar loss. Såväl buskaget med labyrinten i som toaletten har jag sett narkomaner bruka vid. Detta gör att iallafall jag personligen vill hålla extra koll på mitt barn för att undvika hitta kanyler etc. 
-Brist på bra/rolig lekborg. En riktigt grym men samtidigt handikappsanpassad lekborg borde väl gå att få ihop?
-Drottninggatans trafik. Planket skyddar från faran med den, men trafiken hörs och syns likväl. 
-Skräpplockningen. Eller snarare bristen på den. Fimpar finns det gott om i lekparken. 
-Ingen rutschkana!? Alla barn älskar ju det!
-Bristerna i handikappsanpassningen


BETYG
3,5/5


SLUTORD/KOMMENTAR
Betyget här blir 3,5/5. Men lekparken i sig är värd ett högre betyg egentligen! Jag älskar att den har som tema att vara handikappsanpassad (som den sen tyvärr inte fullföljer), vattenrännan och gungan samt parkens närhet. Min dotter har kul här och den är mysig!


Så det kan nog tyckas orättvist mot lekparken i sig att betyget därför dras ner så pass på grund av en sån sak som området den ligger i.... men tyvärr så blir det så. För det känns här inte alltid tryggt att släppa sina barn så pass fria som man är van vid i andra parker. Och det påverkar lekparken på det stora hela.  Jag har aldrig hört om nån incident här, och förmodligen händer det inte heller nått framöver heller vad gäller barnen. Men en känsla är en känsla (är en känsla är en känsla). 


BILDER
Visa större karta

2 kommentarer:

Eva sa...

Hej,

Har precis hittat din blogg. Väldigt trevlig och informativ. Däremot så undrar jag över din bedömning kring tillgänglighetslekplatsen i Rörsjöstaden... Det enda som är tillgänglig på den lekplatsen är att det går att komma in på den. I övrigt så finns det tyvärr inte en enda sak som fungerar...

1. Rännan med vatten har en lutning åt fel håll vilket gör att det är svårt att nå vattnet om man sitter i rullstol.

2. Sandlådan på ben är förvisso en god tanke, men det är för lite sand i den, vilket gör att det inte går att nå om man sitter i rullstol. Många som sitter i rullstol är även svaga i armarna och har därför svårt att sträcka sig ner till sanden.

3. Gångarna som finns är fulla med rötter, vilket gör att det är omöjligt att ta sig fram med rullstol.

4. Korggungan är för liten för att det ska gå att ligga i den och det är för övrigt också den enda tillgängliga lekattraktionen. Tyvärr är det sand under, vilket gör att det är svårt att köra rullstol ända fram.

5. Det finns som små broar i betong. Dessa saknar kant på sidorna, vilket gör det vanskligt att köra rullstol över. Tipprisk.

På det stora hela är denna lekplats en av de sämsta jag har sett ur ett tillgänglighetsperspektiv. Att den sedan heter tillgänglighetslekplatsen gör att jag bara blir ledsen. Vår dotter sitter i rullstol och vi var där i fem minuter innan hon började gråta för att det faktiskt inte fanns något alls för henne att göra...

Jag tycker det är jättebra att du skriver om lekplatser och ställer gärna upp och tipsar om vad du kan tänka på när det gäller tillgänglighet för här finns ett fantastiskt stort behov för barn som sitter i rullstol...

Erik sa...

Hej Eva.

Tack för din feedback... toppen!

Min bedömning vad gäller tillgänglighet/handikappsvänlighet är som tidigare nämnt väldigt lekmannamässig; jag har själv ingen erfarenhet eller vidare kunskap om detta. Bedömningen har därför blivit väldigt förenklad och jag försöker se till hur pass väl man kan ta sig fram, vad som eventuellt kan vara direkta hinder, och dylikt.

Vad gäller just Tillgänglighetsparken så har jag faktiskt såhär i efterhand haft lite funderingar... men då främst kring broarna och vattenrännan... "är de verkligen så tillgängliga"?

Jag vore supertacksam för dina synpunkter/tips på vad som närmare kan tas med i bedömningen av tillgänglighet! Det vore toppen om jag framöver under rubriken Handikappsvänlighet kunde införa några lämpliga underrubriker för bedömning.

Är det OK för dig om jag publicerar ditt mail ovan i bloggen som tillägg?

Återkom gärna till mig!!
erikhjortek@yahoo.se

/Erik